28.07.09. Europska komisija konačno odobrila in vitro metode za REACH

| More

Okrutni test nadražljivosti kože napokon zamijenjen!

Udruge za zaštitu i prava životinja pozdravljaju odluku Europske komisije o propisivanju neživotinjske metode za test kožne nadražljivosti u propise EU-a kao jedine dozvoljene metode. To znači da više nije dozvoljeno korištenje zečeva, odnosno životinja, u testiranju nadražljivosti kemikalija, biocida i, naravno, kozmetike.

Od sada je dozvoljena za korištenje samo in vitro metoda u kojoj se koristi koža donirana od strane ljudskih volontera. Komercijalno je dostupna kao EpiSkin, EpiDerm i SkinEthic.

Udruge za zaštitu i prava životinja vršile su jak pritisak na EU da napokon propiše novu metodu, koju je Europski centar za legalizaciju alternativnih metoda prihvatio još u travnju 2007. Udruge i tzv. antiviveskcionisti, unatoč ovoj pozitivnoj vijesti, razočarani su što su bile potrebne više od dvije godine da bi važeća i komercijalno dostupna metoda bila propisana kao jedina dopuštena u EU.

Prijatelji životinja od nadležnih u Republici Hrvatskoj očekuju brzu implementaciju ove odredbe, kako bi uz zakonsku zabranu vršenja testiranja na životinjama u svrhu ispitivanja sastojaka i gotovih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje napravila još jedan korak prema potpunom odbacivanju iskorištavanja i ubijanja životinja u svrhu laboratorijskih testiranja.

Izjava EU za medije:

Europska komisija je prihvatila prvi amandman o regulaciji metoda testiranja za kemikalije. Regulativa je modificirana kako bi se dodale četiri nove metode testiranja i nadogradile dvije postojeće. One uključuju novu in vitro metodu testiranja koja će smanjiti broj životinja korištenih u testiranju kemikalija za iritaciju kože, točnije zečeva koji su najčešće korišteni. Konvencionalni testovi mogu iziskivati do tri zeca po testiranoj kemikaliji. Komisija je obvezna zamijeniti, smanjiti i usavršiti testiranje kemikalija neživotinjskim metodama testiranja. Prvi amandman o regulaciji metoda testiranja kemikalija, prihvaćen u svibnju 2008., odražava nastojanje Komisije da ubrza dostupnost neživotinjskih metoda. Regulativa postavlja standarde koji određuju jesu li određene tvari štetne za ljudsko zdravlje i okoliš i osnova je za djelovanje zakona o kemikalijama EU – REACH. Amandman će stupiti na snagu tri dana nakon objave u Službenom glasniku.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting