06.05.21. Pregled datuma za promociju veganskih proizvoda

| More

- poslano restoranima, fast foodovima, distributerima, proizvođačima i trgovinama

Poštovani,

mnoge kompanije, trgovine, proizvođači, trgovački lanci i drugi pridružuju se već godinama
obilježavanju datuma koji potiču na konzumaciju biljnih proizvoda na način da povećavaju svoju
vegansku ponudu i promoviraju postojeću te informiraju kroz akcije, popuste, recepte, savjete i
zanimljivosti svim svojim korisnicima o prednostima biljnih proizvoda za okoliš, životinje i zdravlje
ljudi na korist i svojeg ekološki osvještenijeg poslovanja.

Veganski proizvodi namijenjeni su i korisni svima neovisno o načinu prehrane što je i prepoznato te svake godine tržište veganskih proizvoda bilježi golem rast. Mnogi se poznati proizvodi pojavljuju u veganskoj varijanti ili su zamijenjeni takvom varijantom te se pojavljuju novi gotovo revolucionarni proizvodi nužni za spas svijeta od uništenja kao i poboljšanje kvalitete zdravlja.

Predlažemo da se uključite u obilježavanje navedenih datuma promocijom veganskih proizvoda u
svojoj ponudi ili je čak povećate te tako uz one koji to već godinama rade pomognete razvoju
potrebne nam održivosti. Sugeriramo da se istaknete akcijama, degustacijama, popustima, posebnim promocijama veganskih proizvoda, receptima, člancima, najavama novih proizvoda ili na druge načine potaknete svoje korisnike na pozitivnu promjenu.

Molimo Vas da nam javite ako ste u mogućnosti uključiti se u obilježavanje bilo kojeg od navedenih datuma te tako pomognete životinjama, planetu i općem zdravlju ljudi, a mi Vam stojimo na raspolaganju za suradnju, ideje, dodatne informacije i podršku Vašim aktivnostima.

Dan biljnih burgera – 5. lipnja

Dan biljnih burgera obilježava se s ciljem da se potrošačima ponudi ono najbolje od burgera kao
simbola brze hrane koji u svojoj biljnoj varijanti postaje i znatno zdraviji proizvod. Razne biljne
varijante burgera zanimljive su svima bilo da se radi o burgerima od žitarica i mahunarki ili onih na bazi biljnih proteina koji svojim okusom, bojom, teksturom i mirisom vjerno imitiraju burgere od životinjskog mesa, pa čak i 'krvare', a svojim nutritivnim sastavom ih nadmašuju. Sadrže oko 20 grama proteina, sadrže vlakna, a ne sadrže kolesterol, lako se spremaju i s razlogom već godinama osvajaju police trgovina i restorane.

Dan biljnih mlijeka – 22. kolovoza

Razna biljna mlijeka i druge biljne verzije za mlijeko i mliječne proizvode kao što su biljni sirevi, jogurti i vrhnja, namazi, sladoledi, šlag i dr., svakim danom sve više se šire tržištima diljem svijeta. Ljudi koji su iz svoje prehrane izbacili mlijeko i mliječne proizvode svjedoče kako imaju više energije, bolju probavu, smanjen osjećaj nadutosti, čišću kožu i manje upala. 65% svjetske populacije intolerantno je na laktozu. Uz to biljna mlijeka nemaju kolesterol. Osim pozitivnog utjecaja na vlastito zdravlje, promjenom prehrambenih navika utječe se i na zdravlje našeg planeta - smanjuje se emisija stakleničkih plinova, potrošnja vode, zagađenje vode i tla amonijakom i zaustavlja krčenje šuma. Naglasak se stavlja na promociju velikog izbora biljnih varijanti mliječnih proizvoda kao i proizvoda s njima poput pizza, lazanja, bureka kao i kolača i torti.

Svjetski dan veganstva – 01. studenog

Svjetski dan veganstva utemeljen je 1994. godine kako bi se promicali etički, zdravstveni i ekološki aspekti biljne prehrane među općom populacijom. Prelaskom na biljnu prehranu spašava se na tisuće životinja jer se ne potiče njihov daljnji uzgoj. Biljnom prehranom istodobno se smanjuje zagađenje planeta i zaustavlja rasipanje svjetskih resursa zemlje i vode potrebnih za industrijski uzgoj životinja za koje se žitarice uzgajaju umjesto da se njima izravno hrane ljudi. Izbacivanjem životinjskih proizvoda iz prehrane smanjuje se i rizik od bolesti srčano-krvožilnog sustava (srčanog i moždanog udara, visokoga tlaka, embolije), raka i pretilosti. Naglasak se stavlja na promociju razne biljne hrane i proizvoda namijenjenih svima od raznog voća i povrća do gotovih veganskih proizvoda.

Veganuary – obilježava se kroz cijeli mjesec siječanj

Svjetski popularni Veganuary od 2014. godine, u siječnju poziva na promjenu životnih navika,
promocijom veganskih proizvoda, recepata i savjeta svima. Veganuary je zapravo Vege izazov koji
svoju inačicu ima i u Hrvatskoj na www.veganopolis.net s ciljem približavanja općoj populaciji prednosti veganske prehrane za pojedince i za društvo. Kroz mjesec siječanj mnogi aktivno rade na promociji veganskih proizvoda.

Svjetski dan bez mesa – 20. ožujka

Svjetski dan bez mesa (MeatOut Day) obilježava se od 1985. godine, a kampanja je pokrenuta kako bi ljudi diljem svijeta dočekali proljeće u čast okoliša, životinja i vlastitog zdravlja te, ne samo na taj dan već i dugoročno, smanjili unos životinjskog mesa. Povodom Svjetskoga dana bez mesa stavlja se naglasak na nevjerojatne dostupne zamjene za životinjsko meso poput veganskih ćevapa, ražnjića, odrezaka, salama, kobasica, pašteta, raznih gotovih jela i mnogih drugih proizvoda koji su po svom sastavu biljnoga porijekla.

Dan planete Zemlje – 22. travnja

Uzgoj životinja radi hrane uzrok je velikim ekološkim problemima na Zemlji. Osim što proizvodi velik dio stakleničkih plinova, koristi i veliku količinu vode, energije i drugih prirodnih resursa te uništava golem dio prirodnih staništa i tako predstavlja ozbiljnu prijetnju biološkoj raznolikosti. Prelazak na vegansku prehranu ili barem smanjenje konzumacije životinjskih proizvoda itekako mogu spasiti Zemlju, a ujedno učiniti pozitivne promjene na zdravlje ljudi te spasiti nebrojeno mnogo životinja. Stoga se naglasak stavlja na promociju veganskih proizvoda koje zbog svojeg biljnog sastava imaju mali ugljični otisak i trebaju znatno manje prirodnih resursa poput pitke vode.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav,

Emanuela Poturica
Prijatelji životinja

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke