27.09.16. Zaštitimo djecu, žrtve marketinga mliječne industrije!

| More

Povodom obilježavanja Dana školskog mlijeka Prijatelji životinja poručuju

- Osim što nije prirodno ni zdravo za djecu i odrasle, mlijeko je uzročnik velike patnje telića i krava

28. rujna 2016. predstavnici mliječne industrije obilježit će na zagrebačkom Bundeku Dan školskog mlijeka. Ciljana skupina promidžbenog programa su djeca osnovnoškolske dobi koju nastoje potaknuti na obavezno konzumiranje mliječnog obroka u školama i kod kuće. Cilj događanja je prikazati mlijeko kao nužnu i nezamjenjivu hranu koju bi zbog ''zdravstvenih dobrobiti'' trebalo obavezno uvesti u školske jelovnike.

Na prošlogodišnjem događanju organizatori su nastojali privući djecu živim zavezanim teletom. Promičući mlijeko svjesno su propustili djeci reći istinu o tome odakle mlijeko dolazi i kakva je sudbina telića u mliječnoj industriji. Kada bi djeca, nedužna i sklona istinoljubivosti, znala da su i sama žrtve pomno osmišljenih propagandnih kampanja, s gnušanjem bi odbila mlijeko i mliječne proizvode!

Intenzivne kampanje mliječne industrije otvoreno varaju potrošače prikazivanjem krava i telića u pastoralnim uvjetima, na zelenim pašnjacima obasjanima suncem. Kravlje mlijeko predstavljaju kao ''najsavršeniju prirodnu hranu'' i ono to uistinu jest – za teliće. Konzumiranje mlijeka druge vrste potpuno je neprirodno jer majke različitih vrsta sisavaca proizvode mlijeko prilagođeno upravo mladunčadi svoje vrste do prelaska na krutu hranu. Čovjek je jedina vrsta koja pije mlijeko druge vrste i jedina vrsta koja pije mlijeko u odrasloj dobi.

Suprotno obmanjujućem marketingu mliječne industrije, mlijeko ne ''proizvode'' sretne i zdrave kravice u pratnji spokojnih telića. Da bi nastalo mlijeko, krave svake godine siluju kako bi zatrudnjele postupkom umjetnog osjemenjivanja. Nakon rođenja teleta, snažna majčinska veza između krave i njezina djeteta ubrzo se prekida. Odvajanje teleta od majke predstavlja izuzetan stres za ove emotivne životinje i popraćeno je međusobnim tužnim i uplašenim dozivanjem. U nekim slučajevima majke krave nakon razdvajanja pokazuju izražene simptome tjeskobe i žalovanja kao što su depresija, apatija i neuzimanje hrane.

Iako bi tele prirodno sisalo majku šest mjeseci, nakon intenzivnog tovljenja zamjenskom hranom kroz tri do četiri mjeseca završava u klaonici i koristi se za dobivanje mesa, reneta za proizvodnju sireva i kože. Preostali mališani ulaze u proces tovljenja u cilju postizanja još veće mase. Njihov život završava klanjem u mladoj dobi od 12 ili 20 mjeseci. Svega 20 – 25% teladi ostaje u proizvodnji mlijeka.

Čovjek je pretvorio krave u stroj za proizvodnju deset puta više mlijeka nego što bi njezino dijete moglo popiti, pa im danas izmuzu više od 50 litara mlijeka dnevno. Manipulirani uzgoj zbog hiperprodukcije mlijeka dovodi do deformacija nogu, hromosti, vrlo visoke stope kroničnog mastitisa i osteoporoze zbog potpunog iscrpljivanja kalcija iz kostiju. Iako mogu doživjeti i više od 25 godina, krave šalju u klaonice kada su stare između dvije i šest godina. Pri klanju, većina krava i telića omamljuje se zabijanjem penetrirajućeg klina iz pištolja u lubanju te se pomoću okova podiže za stražnje noge. Prerežu im grla dok im srca još uvijek kucaju. Njihova tijela koriste se za razne mesne prerađevine, stočno brašno, gnojiva i slično ili u kožnoj industriji.

Konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda povezana je s nepodnošenjem mliječnog šećera laktoze (nadutost, bolovi i grčevi u trbuhu, proljev, mučnina), alergijskim reakcijama, povećanim rizikom za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti i maligna oboljenja (rak prostate, rektuma, dojke; leukemija...), astmu, juvenilni dijabetes, začepljenje sinusa, infekcije uha, rezistenciju na antibiotike... Konzumiranje mlijeka zbog obilja životinjskih bjelančevina dovodi do osteoporoze. Zbog povoljnog odnosa kalcija i fosfora puno su zdraviji biljni izvori kalcija (zeleno lisnato povrće, mahunarke, sušeno voće, sjemenke, proizvodi od soje).

Umjesto životinjskoga mlijeka, Prijatelji životinja pozivaju djecu i odrasle da konzumiraju biljne napitke (sojine, zobene, rižine, bademove, lješnjakove), vrhnja i jogurte koji, osim što su zdravi i ukusni, nisu nastali patnjom i izrabljivanjem životinja. Osim toga, proizvodnja biljnih mlijeka je i deset puta isplativija od kravljeg.

Animal Liberation [ 62.51 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting