10.11.17. Dopis ambasadi BiH zbog ubijanja pasa

| More

Veleposlanstvo Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj
Nj.E. gđa Renata Paškalj, izvanredna i opunomoćena veleposlanica
Pantovčak 162 A
10 000 Zagreb

Poštovana ekselencijo Paškalj,

obraćamo Vam se s ciljem informiranja o inicijativi građana „Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja“ ODMAH koji će u subotu 11. 11. 2017. organizirati prosvjed u Sarajevu i Mostaru te Vas molimo da pomognete zaštiti životinja i zatražite početak primjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. Isti dan prosjedovat će se i ispred Veleposlanstva BiH u Washingtonu i drugim gradovima.

Naime, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH postoji već osam godina, no, unatoč tome, prema navodima inicijative „Primjena zakona za zaštitu i dobrobit životinja“ ODMAH, lokalne vlasti u BiH nezakonito, netransparentno i bez poštivanja zakonskih procedura zakupljuju, otkupljuju i potkupljuju privatne osobe i formiraju „skloništa za pse” koja ne ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom. Psi se ne evidentiraju, ubijaju se proizvoljno, leševi se uklanjaju na nepoznat i nezabilježen način.

Predstavnici inicijative prenose i sljedeće: „Posljednji primjer je Sklonište za pse u Prači koje je Vlada Kantona Sarajevo tajnom procedurom i bez javnog konkursa zakupila od privatnog lica i njegove građevinske kompanije. Psi borave u prljavim i zaraznim betonskim boksovima u svojim fekalijama, često bez hrane i vode po nekoliko dana. Za to se izdvaja cca 1.000 000 KM godišnje javnog novca, građana Kantona Sarajevo.“ Nedavno su mediji navedeni azil prozvali i „Aušvicem za pse“, nakon što je volonter Fahrudin Caki Bravo zatekao hladnjake pune lešina uginulih pasa i masovne grobnice oko skloništa i obratio se medijima s opisima prizora koji nikoga od čitatelja nisu ostavili ravnodušnima, a svakodnevnica su u tom „skloništu“.

Prosvjedom 11. studenoga inicijativa ODMAH i ostale udruge zahtijevaju početak primjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja od onih koji su ga donijeli i dužni implementirati. Konkretno, oni traže hitnu obustavu nezakonitog ubijanja pasa u svim skloništima, hitnu aktivaciju i kontrolu te zatvaranje svih skloništa koja ne ispunjavaju uvjete propisane Pravilnikom, hitno osiguravanje prisutnosti veterinara u svim skloništima, obustave postupka otkupa skloništa na netransparentan način, transparentno i zakonito financiranje svih aktivnosti vezanih za pse koje se plaćaju javnim novcem uz ostale logične i pravedne zamolbe.

Molimo Vas da proslijedite ovo pismo predstavnicima Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kako bi se zauzeli na početak primjene Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, što će pomoći i ljudima koji više ne žele plaćati masakr i zlostavljanje pasa iz svojih džepova.

S poštovanjem,

Luka Oman
predsjednik Udruge

Zagreb, 10. studenoga 2017.

Psi u Prači [ 61.67 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting