27.08.09. Životinje kao biznis

| More

Prijatelji životinja prijavili trgovine životinjama i pozivaju na bojkot prodaje životinja

Udruga Prijatelji životinja prijavila je Kokolo d.o.o. (Trg Ante Starčevića bb, Zagreb) i Pet Centar d.o.o. (Ulica kralja Tomislava 11, Zagreb) Veterinarskoj inspekciji zbog kršenja Zakona o zaštiti životinja tražeći podizanje prekršajnog postupka.

Iako je Zakon o zaštiti životinja na snazi više od dvije i pol godine pa time i odredba koja opravdano zabranjuje prodaju malodobnim osobama na vrlo vidljivom mjestu u trgovini životinjama Kokolo i trgovinama Pet centra izložen je natpis da ne prodaju životinje mlađima od šesnaest godina.

To pokazuje da se vlasnici i djelatnici navedenih trgovina u dvije godine nisu upoznali s odredbama Zakona o zaštiti životinja ili da namjerno ne poštuju odredbe Zakona. To također pokazuje da Veterinarska inspekcija ili nije kročila u spomenute trgovine životinjama prošle dvije godine ili ne mari za odredbe Zakona po kojem je nadležna djelovati.

Pored toga udruga Prijatelji životinja i nakon prijave 2004. godine dobiva pritužbe građana na uvjete držanja životinja u trgovinama životinjama te ne vidi veću učinkovitost. Veterinarske inspekcije koja ih je dužna nadgledati. Također još uvijek ne postoji pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati trgovine za prodaju životinja što sve zajedno rezultira dobrom zaradom temeljenom na iskorištavanju i mučenju životinja.

Trgovina životinjama etički je neprihvatljiva i trebalo bi je zakonski zabraniti. Uzgajališta djeluju kao pravi pogoni za proizvodnju. To je industrija koja zlostavlja živa bića i pretvara ih u artikle te koristi za stvaranje profita. Nakon prenapučenih uzgajališta i transporta životinje bivaju izložene u trgovinama životinjama i čekaju dok ih netko ne odabere za svoju novu igračku pretvorivši ih u doživotne zatočenike.

Udruga Prijatelji životinja očekuje djelotvornost nadležnih institucija, a građane poziva da ne kupuju životinje i da bojkotiraju trgovine koje prodaju životinje, a hranu i potrepštine za svoje kućne životinje da kupuju samo u trgovinama koje ne prodaju životinje. Na web portalu www.prijatelji-zivotinja.hr objavljen je popis trgovina u Hrvatskoj koje prodaju i onih koje ne prodaju životinje.

Životinje nisu artikli već živa bića koja ne žele biti predmetom trgovine. Umjesto kupnje životinja sve one koji imaju uvjete Prijatelji životinja pozivaju da udome neku od mnogobrojnih napuštenih pasa ili mačaka i na taj način steknu vjernog prijatelja i novog člana obitelji.

Kokolo [ 91.00 Kb ]Pet Centar [ 763.30 Kb ]

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting