23.01.18. Podignuta optužnica protiv veterinara zbog nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći

| More

Iako nije poznato radi li se o prvom slučaju te vrste, udruga Prijatelji životinja pozdravlja rad općinskog državnog odvjetništva na sankcioniranju kaznenih djela na štetu životinja. U ovom slučaju radi se o Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu koje je podiglo optužnicu protiv veterinara Igora Mioča zbog kaznenoga djela nesavjesnog pružanja veterinarske pomoći, što je 2015. godine za posljedicu imalo smrt psa.

Časni sud Hrvatske veterinarske komore zbog tog je slučaja 2017. godine proglasio dr. med. vet. Igora Mioča krivim u stegovnom postupku i izrekao mu kaznu od pet tisuća kuna.

Smatramo da je činjenica da je Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu u ovom zaista teškom slučaju zanemarivanja zdravlja životinja svakako pohvalno, iako zabrinjava da je za podizanje optužnice trebalo proći čak dvije i pol godine. Nadamo se da će optužnica rezultirati i maksimalno propisanom zatvorskom kaznom s obzirom na veliku patnju koju je pas proživio zbog neadekvatnog liječenja. Naime, članak 208. Kaznenog zakona navodi: Veterinar ili veterinarski djelatnik koji se pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.”

Nažalost, kršenja zakonskih propisa od strane veterinara ima mnogo. Čest primjer je neupisivanje podataka vlasnika prilikom mikročipiranja, što je izravan prekršaj i može uzrokovati velike probleme vlasniku, lokalnoj zajednici, a neizravno i životinju izložiti opasnosti i zlostavljanju.

Građani od veterinara očekuju profesionalnost i stručnost te im pristupaju s povjerenjem zbog čega je nedopustivo da veterinari koriste autoritet svoje struke za nemar, aljkavost i zanemarivanje zdravlja životinje, što rezultira dodatnom patnjom za životinje, a može završiti i smrću kao što je to u ovome slučaju. Smatramo da prvenstveno veterinari trebaju uvesti reda među sobom jer ovakvi slučajevi blate cijelu veterinarsku struku. Veterinari bi trebali biti primjer drugima u poštovanju zakonskih odredbi te poticanju boljeg i odgovornog odnosa prema životinjama.

Vezane teme

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting