18.07.08. 'Utapača' udaljiti od životinja

| More

Prijatelji životinja traže zabranu rada sa životinjama Zoranu Tadiću

- tri godine od afere Beagle nema promjena

21. srpnja 2005. godine spašeni su psi pasmine beagle od pokusa na Veterinarskom fakultetu, a time otkrivene i mnoge nepravilnosti u radu pojedinaca i ustanova, no pored velikog ogorčenja javnosti i donošenja Zakona o zaštiti životinja promjena očito nema.

Slučaj utapanja egzotičnih otrovnih zmija za koji je odgovoran docent Tadić u WC školjci Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, koji prema navodu samog dekana Fakulteta uopće nema potrebne uvjete za držanje i razmnožavanje zmija, pokazuje da u Hrvatskoj nema pomaka u pogledu zaustavljanja zlostavljanja životinja iskorištavanih za laboratorijske pokuse skrivenih od očiju javnosti.

Etičko povjerenstvo, određeno Zakonom o zaštiti životinja koji je na snazi od 1. siječnja 2007. godine, još uvijek nije osnovano.

Oni koji zlostavljaju životinje trebaju biti kažnjeni, a ne nagrađivani. 'Pogreške' se ne smiju opraštati i zlostavljači osim sankcioniranja ne bi smjeli više dolaziti u kontakt sa životinjama.

U Hrvatskoj bi trebalo raditi na stalnom smanjenju pokusa na životinjama, a ne na preuzimanju 'prljavih poslova' koje drugi ne žele, s ciljem potpunog prestanka svih pokusa na životinjama, sramote za čovječanstvo u 21. stoljeću.

Udruga Prijatelji životinja prijavit će Zorana Tadića Veterinarskoj inspekciji te tražiti sankcioniranje docenta Tadića, kao i svih onih koji su dozvolili tzv. istraživački rad bez potrebnih uvjeta. Također će pisati i PMF-u, zahtijevajući internu kontrolu i etičko preispitivanje korištenja životinja u interesu zaštite životinja, ljudi i ugleda Fakulteta.

Prijatelji životinja i ove će godine na dan oslobođenja beagleova obilježiti Dan borbe protiv pokusa na životinjama akcijom usmjerenom prema prestanku pokusa na životinjama, o čemu će uskoro obavijestiti medije i javnost.


Vezane teme

Odgovor Ministarstva [ 176.87 Kb ]PMF 1 [ 328.31 Kb ]PMF 2 [ 115.97 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting