17.01.06. Ubio mačku zračnom puškom

| More

Reakcija Prijatelja životinja na slučaj pucanja na mačku iz zračne puške

UBOJICE ŽIVOTINJA UGROŽAVAJU I LJUDE

Udruga Prijatelji životinja ogorčena je zbog slučaja u kojem je Zlatko Adilović 14. siječnja 2006. u zagrebačkom naselju Trnava zračnom puškom upucao mačku Kiki, staru pet mjeseci, dok je sjedila na stepenicama kuće svojih skrbnika. Kao razlog tome nasilnik je naveo da je mačku zatekao blizu mesa u svojoj garaži. Nesretna mačka ostala je paraliziranih stražnjih nogu i zbog teških posljedica danas je eutanazirana.

Skrbnica mačke i ostali susjedi navode kako je Zlatko Adilović već više puta iskazivao agresivno ponašanje, prijetio smrću susjedima i njihovim kućnim životinjama, a susjedi ga se boje jer posjeduje zračnu pušku, koju mu je policija nakon pucanja u mačku oduzela.

Zlatko Adilović je ovime prekršio čl. 39 Zakona o oružju, zbog ugrožavanja sigurnosti ljudi; čl. 30 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog javnog zlostavljanja životinja ili lošeg postupanja prema životinjama (novčana kazna u protuvrijednosti od 50 do 200 DEM); čl. 260 Kaznenog zakona (novčana kazna od 150 dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci) zbog namjernog nanošenja boli i izlaganja patnjama životinje zbog svojeg iživljavanja te čl. 38 Zakona o dobrobiti životinja (novčana kazna od 5000 do 10.000 kuna).

Nasilno ponašanje prema životinjama već je dugo poznato kao indikator opasne psihopatologije koja se ne odnosi samo na životinje. Istraživanja su pokazala da ljudi koji opetovano muče pse i mačke također imaju visok stupanj agresivnosti i prema ljudima, a ubojita pucanja iz oružja su najprije 'vježbali' na životinjama.

Zlatko Adilović pucao je na mačku ispred vratiju svojih susjeda, koji ga već otprije poznaju zbog pucanja po pticama te prijetnji smrću njima i njihovim životinjama, čime opasno ugrožava svoju okolinu.

Prijatelji životinja i Savez udruga za zaštitu životinja grada Zagreba (SUZA) će protiv Zlatka Adilovića podnijeti kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu, kojom će zahtijevati najstrože kazne predviđene zakonima. Primjereno kažnjavanje zlostavljanja i ubijanja životinja pokazuje civilizacijski doseg i političku zrelost države te očekujemo da će hrvatsko zakonodavstvo sve učestalije slučajeve iživljavanja nad životinjama u skladu s tim i rješavati.

Rendgenološki nalaz [ 40.85 Kb ]

Download

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting