09.10.14. Iskorištavanje ovce u svrhu promocije događanja povodom Dana grada Lipika

| More

Grad Lipik
n/r gospodin Vinko Kasana, bac.ing.agr., gradonačelnik
Marije Terezije 27
34551 Lipik

Poštovani,

temeljem prijave i zgražanja mnogih građana, želimo vam skrenuti pozornost na kršenje zakona u Vašem gradu, a povod je promocija koncerta Siniše Vuce, koji se održao u Lipiku prije nekoliko dana, povodom proslave Dana grada Lipika.

Marko Barčan, glavni urednik gradskih novina, lipičkog mjesečnika Compas, na svojoj je Facebook-stranici Marko Barčan Lifestyle 30.9.2014. godine objavio 28 fotografija s tekstom: 'Ljudi su u čudu gledali, smijali se i naslikavali... Samo im daš Janka od 30kg da prošeta urbanom sredinom, rakije, kakav transparent, a iz kazića trešti Vuco... Sve je to zbunilo i policajce, pa smo s korza u Novoj Gradiški prešli u centar Novske... Gerila marketing uvijek bio i ostao najjači. Evo malo atmosfere, uživajte..'.

Na fotografijama se nalazi ovca strpana u prtljažnik osobnog automobila, koju su Marko Barčan i njegovi prijatelji vozili po Novskoj i Novoj Gradišci, izvrgavajući životinju neadekvatnim uvjetima transporta, buci glazbe koja je treštala i javnom ruglu. Ovcu su vodili po gradu zavezanu za povodac, a na fotografijama se vidi i kako su nosili sa sobom boce rakije, iz čega se može pretpostaviti da su bili alkoholizirani.

Osim što je nepotrebno naglašavati da je opisano postupanje prema životinji odraz primitivizma, upozoravamo kako se u ovom slučaju radi i o kršenju više odredbi Zakona o zaštiti životinja, kao i drugih zakona. Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je 'koristiti životinje za cirkuske i druge predstave, filmska i televizijska snimanja, oglašavanja, izložbe ili natjecanja, ukoliko ih se pri tome prisiljava na neprirodno ponašanje ili se kod životinja izaziva bol, patnja, ozljede ili strah', kao i 'prisiljavati životinje na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah'. Također, prekršene su odredbe Zakona koje se odnose na zaštitu životinja tijekom prijevoza. Za navedene prekršaje propisane su novčane kazne u iznosu do 15 tisuća kuna.

Postupanje Marka Barčana i njegovih prijatelja prema životinji podložno je i novčanoj kazni zbog zlostavljanja ili lošeg postupanja prema životinji na javnoj površini, sukladno članku 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Zbog kršenja zakona podnijet ćemo odgovarajuće prijave nadležnim institucijama.

Marko Barčan u komentaru ispod svoje objave na Facebooku od 30.9.2014. navodi: '… ovo se sve radi u privatnom aranžmanu dobre zahebancije radi, nikakav Grad ne stoji iza toga... Neki ipak nastoje imputirati da je to Lipik i njegov turizam…' Iako je promidžbu koncerta iskorištavanjem ovce radio samoinicijativno, Barčan je ipak zaposlenik ustanove kojoj je Grad osnivač i time svojim ponašanjem i postupanjem predstavlja sam Grad Lipik i njegove vrijednosti, osobito kada je cijelu ovu akciju, koju on smatra gerila marketingom, provodio zbog proslave Dana grada Lipika.

Vjerujemo da nije u interesu mjesečnika Compas, kao ni Grada Lipika, takva reklama gradu, koja se temelji na kršenju zakona i iskorištavanju životinje za potrebe marketinga. Stoga smatramo da bi Grad Lipik trebao službeno reagirati i ograditi se od ovakvih privatnih inicijativa svojih zaposlenika.

Podsjećamo da su, prema članku 58., stavku 2. Zakona o zaštiti životinja, nadležna tijela državne uprave i tijela jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave obvezna razvijati svijest javnosti, a osobito mladih, o zaštiti životinja. Vjerujemo da Grad Lipik teži turističkoj promociji svojih događanja poticanjem civiliziranog odnosa prema životinjama, a ne njihovim iskorištavanjem i maltretiranjem. Također, očekujemo da Grad Lipik svojim djelovanjem poštuje zakone i potiče zaštitu životinja, pri čemu smo na raspolaganju za suradnju i pomoć.

S poštovanjem,
Luka Oman
predsjednik Udruge

U Zagrebu, 9. listopada 2014.

Marko Barčan Lifestyle 1 [ 103.13 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 2 [ 78.75 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 3 [ 130.47 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 4 [ 97.87 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 5 [ 119.24 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 6 [ 131.87 Kb ]Marko Barčan Lifestyle 7 [ 110.41 Kb ]

Vezane teme

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting