07.05.14. Poziv na potpisivanje Prisege za dobrobit životinja

| More

Prijatelji životinja pozivaju kandidate za Europski parlament da potpišu Prisegu za dobrobit životinja

Kao članica Eurogroup for Animals, udruga Prijatelji životinja, kontaktira sve kandidate za izbore u svibnju da potpišu Prisegu za dobrobit životinja i tako iskažu da je zaštita životinja prisutna i u njihovom programu. Do sada su već brojni zastupnici u Europskom parlamentu, pa tako i hrvatski, potpisali Prisegu za dobrobit životinja, što se može vidjeti na web-stranici www.voteforanimals.eu.

Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju, kampanje za prava životinja prešle su granice i dobile novu, europsku dimenziju, pa sada i udruga Prijatelji životinja službeno i punopravno sudjeluje i u kampanjama na europskoj razini. Već treću godinu Prijatelji životinja surađuju s europskim savezom udruga za zaštitu životinja Eurogroup for Animals, koji je svojim 30-godišnjim iskustvom i radom u Međuskupini za dobrobit i zaštitu životinja – Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals (www.animalwelfareintergroup.eu) u kojoj mogu sudjelovati svi zastupnici Europskog parlamenta.

Građani Europske unije zabrinuti su za dobrobit životinja; potpisali su peticije, pridružili se kampanjama i poslali brojna pisma zastupnicima u Europskom parlamentu otkad je osnovan. Kao rezultat toga, Europski parlament već godinama podržava mnoge inicijative za unapređenje dobrobiti životinja. Budući da je Europski parlament jedina institucija Europske unije čije članove izravno biraju građani, bitno je nastaviti ispunjavati očekivanja građana. Važno je da zastupnici u Europskom parlamentu i političke skupine kojima oni pripadaju jasno navedu kako planiraju unaprijediti dobrobit životinja u svojim programima za 2014-2019.

Kao savez organizacija za zaštitu životinja u Europskoj uniji, organizacija Eurogroup for Animals vjeruje da postoji potreba za novim politikama i zakonodavnim inicijativama te za boljim provođenjem postojećih. Vjerujemo da budući zastupnici u Europskom parlamentu i njihove stranke trebaju pokazati svoj angažman u korist poboljšanja dobrobiti životinja kao središnjeg čimbenika dobrog zdravlja životinja i javnog zdravlja, kao i zaštite okoliša. To je potpuno u skladu s člankom 13. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, u kojem se navodi da: "U oblikovanju i provedbi politika Unije na području poljoprivrede, ribarstva, prijevoza, unutarnjeg tržišta, istraživanja i tehnološkog razvoja te istraživanja svemira, Unija i države članice, budući da su životinje čuvstvena bića, punu pozornost posvećuju zahtjevima za dobrobit životinja, istodobno poštujući zakonodavne i druge odredbe te običaje država članica, posebno u odnosu na vjerske obrede, kulturne tradicije i regionalnu baštinu."

Višnja FortunaIvan VickovićDamir PavlekDavorka PšenicaMirela HolyDamir ŠkrlecAtana Grbić MartinovićVlasta TothAndrea FeldmanDamir HršakDino Vidić

Vezane teme

Download

Također pogledajte

Akcije

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting