Šumska mehanizacija umjesto korištenja konja

| More

Korištenje konja za težak rad u šumama (izvlačenje trupaca i nošenje drva) zabranjeno je Zakonom o zaštiti životinja, a izuzetak može biti dopušten jedino na temelju stručnog elaborata da se zaista radi o nepristupačnom području na koje ne može pristupiti nikakva mehanizacija, što je nužno kako bi se spriječila zloupotreba zakonske zabrane.

No, neovisno o zakonskoj zabrani, većini ljudi neshvatljivo je, neetično i nelogično izlaganje konja riziku od ozljeda i smrti od padova i lomljenja vratova, i to u 21. stoljeću kada je dostupna sva potrebna šumska mehanizacija, sa svestranim strojevima za rad u šumi.

Ne moramo ići daleko jer u Hrvatskoj imamo tvrtku Hittner d.o.o. koja je europski tržišni lider u proizvodnji lakih, pokretljivih i troškovno efikasnih šumskih traktora – skidera, oblikovanih prema zahtjevima kupaca i tržišta. Tvrtka surađuje sa Šumarskim fakultetom u Zagrebu čiji profesori kontinuirano provode znanstvena istraživanja nad traktorima u radu na terenu, u suradnji s državnom tvrtkom, Hrvatskim šumama, na čiju inicijativu je i započela proizvodnja šumskih zglobnih traktora – skidera u tvrtki Hittner prije dvadesetak godina.

Ovi šumski traktori trebali bi biti prvi izbor hrvatskim izvođačima radova u šumama jer tvrtka proizvodi i rezervne dijelove, pruža brzi servis, a po potrebi i obuku servisera svojih poslovnih partnera, koje certificira svake godine nakon provedenog seminara. Osim toga, njihovi traktori konkurentniji su od šumskih traktora inozemnih proizvođača i prilikom izračunavanja efikasnosti rada traktora na terenu i pod opterećenjem te imaju najbolji omjer cijene i kvalitete na tržištu.

Šumski traktori tvrtke Hittner proizvode se u nekoliko jačina, odnosno veličina za rad u različitim vrstama šuma i šumskih terena. Traktori se svojom konstrukcijom mogu prilagoditi različitim vrstama terena, opremljeni su prednjom i stražnjom hidrauličnom daskom, dok sa stražnje strane imaju vitlo za privlačenje, odnosno izvlačenje drva. Vitlo je jako korisno na nepristupačnim terenima jer svojim sajlama omogućava kopčanje drva na nepristupačnim mjestima i njihovo izvlačenje na pristupačniji teren.

Svojim tehničkim mogućnostima šumski zglobni traktori – skideri omogućavaju velik radni učinak. Velika prednost upravljanja joystickom je postupno povećavanje brzine privitlavanja (od 0 do 1,26 m/s) te rad bez trzaja čeličnim užetom i bez udarnih opterećenja na vitlo i traktor. Za rad u teškim uvjetima (izvlačenje iz blata i slično) mogu se koristiti blokade diferencijala.

Traktori se ističu svojom visokom produktivnošću, pokretljivošću, malom težinom i stabilnošću na brdskim terenima te niskim troškovima održavanja, a i usklađeni su s najnovijim ekološkim zahtjevima. Njihovo korištenje na svim vrstama terena potpuno isključuje potrebu za korištenjem konja za obavljanje poslova u šumi.

Objavljeno: veljača 2019.

Vezane teme

Šumski zglobni traktor Ecotrac 140 V tvrtke Hittner [ 28.19 Kb ]

Također pogledajte

Akcije

Reakcije, zahtjevi i prijave

Web reference

Facebook preporuke

Preporučujemo AVALON web hosting